Słodycze – coś, co wszyscy kochają

Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi słodkości – niemalże każdy człowiek ma jakieś swoje ulubione czekolady, batoniki, cukierki oraz wiele innych. Zwłaszcza najmłodsi kochają słodkości; częściowo wynika to z tego, że najmłodsi mają znacznie więcej receptorów smakowych które odpowiedzialne są za odbieranie słodkich smaków. Jednak można mieć wrażenie, że również większość starszych osób nie jest ich pozbawiona. Słodkie przekąski są przez nas chętnie kupowane na deser albo też na drugie śniadanie.
saletra potasowa
Napisał: liketearsintherain's buddy icon
Na podstawie: www.flickr.com
W Polsce, tak samo, jak w różnych krajach Europy, działają tacy sami wytwórcy jeżeli chodzi o słodkości. Dlatego w gruncie rzeczy półki w naszych sklepach mają niemalże taką samą zawartość. Każdy z nas za, czy to z reklamówek w TV czy regałów sklepowych takie marki, jak Ferrero – wytwórcę dla przykładu kremu Nutella czy też niezwykle cenionego Rafaello, Haribo – który najbardziej słynie z produkcji owocowych żelowych miśków albo i markę Prince Polo, jaka oferuje pyszne wafelki oblane czekoladą w wielu typach oraz smakach - znacznie więcej znajdziesz na www. To tylko wybrane przykłady marek, jakie z pewnością zna każda osoba, która z przyjemnością robi sobie słodką przerwę z ulubionym batonikiem. Opisany tu konsensus, iż praktycznie wszędzie da się dostać nasze ulubione słodkości ma zarówno dobre, jak i złe strony: z jednej praliny Ferrero, żelki owocowe Haribo czy też wafle Prince Polo są szeroko dostępne, z drugiej – zapominamy o naszych narodowych smakołykach.


Mimo że w tak lubianych przez każdego słodyczach znaleźć można wiele niezdrowych substancji, można mieć absolutną pewność, że nigdy nie znajdziemy w nich niezwykle toksycznego związku, którym jest saletra potasowa. Co to jest? To znany od wielu lat związek chemiczny, jaki na bogate zastosowanie szczególnie w przemyśle paliwowym, wytwarzaniu wędlin, oraz rolnictwie. Saletra potasowa to właściwie azotyn potasu – saletra to tylko nazwa zwyczajowa. Substancja ta to bardzo mocny utleniacz, dlatego wykorzystuje się go w procesach wiążących się z wytwarzaniem czarnego prochu.

Zajrzyj do wpisu autora, jeżeli zaintrygowały Cię wiadomości zawarte w naszym artykule. Tam znajdziesz o wiele więcej szczegółów.

W przemyśle mięsnym sprawdza się on jako konserwant, a zmieszany z cukrem pudrem jest głównym elementem paliwa w samodzielnie wykonywanych materiałach związanych z pirotechniką - Saletra w Ceneo.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2017-02-09 09:04:04
Tagi: materiał, twarz, dzieci, producenci, market